2013. december 1., vasárnap

Gyakoroljunk! - a fonomimikai ABC

A jelnyelvet ismerők között köztudott, hogy a magyar jelnyelvben kétféle ujj-ABC használatos: a fonomimikai, és a daktil


Az előbbi, vagyis a fonomimika ABC jelei a betű formájával, kiejtésével, képzésével kapcsolatos jellegzetességet mutatnak be, általában az alábbiak közül egy módon:

  • szemlélteti, hogy a beszédben részt vevő szervek (ajkak, nyelv, fogak, hangszálak) milyen mozgást végeznek (pl. b), 
  • utal rá, hogyan áramlik a levegő (pl. h), 
  • a betű formájára utal (pl. l),
  • a magánhangzók esetén jelzi, hogy a száj milyen alakot vesz fel (pl. é, í esetén az elhúzó mozdulat),
  • asszociációs kapcsolatot mutat be (pl.: mi jut eszünkbe arról a betűről, lásd k - kakas). 

Ezt az ABC-t kifejezetten arra alkották, hogy a tanulást segítése. Tomcsányiné Czukrász Róza neve nagyon fontos ebben a témában. Érdekes módon, módszerét nem a siketek oktatására, hanem a halló gyerekek írás- és olvasástanítására használta. 1934-es kiadású könyvét, "A fonomimikai módszer Magyarországon" címmel még ma is el-el lehet csípni antikváriumban. Íme néhány részlet a műből (A teljes könyv letölthető ITT, ezúton is ezer köszönet a bloggernek, hogy elérhetővé tette az anyagot!):

Az a és az e betűk
Az á betű
Az betű

Látható tehát, hogy erős az összefonódás a fonomimikai (hallók számára kialakított, olvasástanítási) módszer, és a siket gyerekek beszédtanítására használt fonomimikai ábécé között. Hogy melyik volt előbb, a tyúk vagy a tojás? Ki tanult kitől? Ez a kérdés megér egy külön posztot a későbbiekben.

Mára a jelnyelv szerves részévé váltak a fonomimikai jelek. Ez az ábécé tehát jellegzetesen magyar, bár a formára utaló jelek között akad olyan, amelyik nemzetközileg is érthető (pl.: "L")


Hol, hogyan gyakorolhatjuk a fonomimikai ABC-t?

Egyelőre nincs olyan oldal a világhálón, amely kifejezetten ezt gyakoroltatná. Reméljük, hamarosan lesz olyan vállalkozó kedvű programozó, aki kihasználja ezt a piaci űrt.

Néhány weblap azonban segítségünkre lehet a vizuális elsajátításban(kattintva megnyílnak a linkek)

Ha nem ragaszkodunk az online gyakorláshoz, pár száz forintért megvásárolhatjuk az alábbi Jelnyelv kártyát. Ennek segítségével az ábécé mellett néhány alapvető jelet is begyakorolhatunk, a kártya mellékletében pedig tippeket is kapunk a gyakorlásra.


Sosem hagy cserben a jól bevált táblázat sem:

Vincze Tamás: Alapfokú Kommunikációs Tanfolyam, Jegyzet - fonomimikai ABC
(forrás: jatszohaz.site50.net)

A legjobb pedig az, ha kerítünk magunk mellé egy siket, vagy szintén jelelni tanuló gyakorlópartnert, hiszen párban sokkal szórakoztatóbb. Érdemes kipróbálni például az üvegen keresztül, vagy az egymástól távolabb, szemben történő betűzést. A metró erre kiváló terep: külön kocsiba ülve az üvegen át is társaloghatunk, szemben ülve pedig - a metrózaj miatt - garantáltan csak a vizuális ingerekre hagyatkozhatunk. Az utastársak érdeklődő tekintetéről már nem is beszélve!

Jó szórakozást!