2014. január 19., vasárnap

Gyakoroljunk! - a daktil ABC


Előző posztunkban ejtettünk pár szót a fonomimikáról. A magyar siket közösségben használatos másik ujj-ABC a daktil
Itt, a fonomimikával szemben, nem a hang kivitelezésére utalnak a jelek, hanem inkább az írott betűk formájára emlékeztetnek. Sok az átfedés nemzetközi vonalon, ezért ezt az ábécét szokás használni, ha külföldi siketekkel fut össze valaki.

Idő hiányában nem megyek bele a történetiségbe, maradjunk inkább a gyakorlatnál. Hol, hogyan tudjuk gyakorolni a daktilozást?

A kifejezetten magyar daktil webes megjelenése megegyezik a fonomimikáéval: ugyanazon a két, már említett webes szótárban nézegethetjük a jeleket. 

Íme a kivitelezés:


Forrás: Vasák Iván: A jelnyelv elmélete és módszertana, SINOSZ, Budapest, 1995

Aki találkozott már az amerikai jelnyelv (ASL) ujj-ábécéjével, észreveheti, hogy a tipikusan magyar betűket (gy, í, ly, ny,ty, stb.) kivéve, dakti ábécénk megegyezik az ASL betűivel. Ez pedig egyet jelent: ha nem ragaszkodunk a speciálisan magyar betűk gyakorlásához, akkor a lehetőségeink száma egy csapásra többszörösére nő. Az ASL ujj-ábécé gyakorlását ugyanis számtalan weboldal segíti. Ezek közül mutatok be néhányat.


1. A betűfelismerést segíti Dr. Bill Vicars oldala, ITT. Egyszerű mechanizmuson alapszik a program: a szavak betűit behelyettesítette a kézjelek fotóival. A kifejezések daktilozott változatait nekünk kell megfejtenünk, és beírnunk a helyes választ. 



Az egyszerűsége mellett is nagyon hasznos oldal: beállíthatjuk a sebességet, a kitalálandó szavak betűszámát, illetve más funkciókra is kapcsolhatunk. (A sebesség beállításánál a leggyorsabb fokozat a "Deaf", ezt gondolom, senkinek sem kell magyaráznom, gondoltak a játékos kedvű siketekre is.) 
A témákat illetően, kicsit lejjebb görgetve, foglalkozhatunk kifejezetten a nevekkel (Names), megnézhetjük a teljes ábécét fotókkal, rajzokkal, és nyomtatható verzióban (Sign Language Charts), illetve a gép le is daktilozza nekünk, amit mi beírunk (Spell this to me). Ezzel korántsem teljes a lista, érdemes tehát alaposabban körülnézni. Némi angoltudás nem árt hozzá, de szükség esetén a Gugli Fordító is megteszi. Az ASL iránt kíváncsiságot érzők nyugodtan böngésszenek tovább, hiszen az American Sign Language (ASL) téma alatt az amerikai jelnyelv egész univerzuma jelenik meg. Ennek felfedezését az érdeklődőkre hagyom.


2. Az aslpro.com szintén komplex oldal, jelnyelvi szótár és tematikus szótár egyben, és van ujj-ábécét gyakoroltató funkciója is (Fingerspell), ITT. Ne ijedjünk meg, ha elsőre semmi sem mozdul a képen: a program azt várja, hogy megadjuk a beállításokat. A kvíz technikáját alkalmazza, vagyis eldönthetjük, hány szót betűzzön le nekünk, és milyen sebességgel, majd a kvíz-sor végén megmutatja, hányból hány szót fejtettünk meg. Tehát a tesztet csak azután kezdi meg, hogy megadtuk a kitalálnivaló szavak számát (5-30), beállítottuk a sebességet (slow, medium, fast, vagyis lassú, közepes, vagy gyors), és rákattintottunk a "Begin QuizMe!" gombra, ami elindítja az egészet.













Ezek után már csak a játék marad, a szavakat ismételtetni a "Replay" gombbal lehet, a helyes választ a jobb felső fehér mezőbe kell beírni, és mindig lenyomni utána a "Submit" gombot.













3. A lifeprint.com oldalon szintén Bill Vicars valósította meg a betűző-kvízt (ITT). Ezen a honlapon mindent a három alapvető gomb irányít, tehát angoltudás nélkül is elboldogul, aki ide érkezik. 



A kérdések száma itt adott, a tempó sem választható, viszont bármikor megállíthatunk és lassíthatunk minden feladványt. Összesen 50 kvíz közül választhatunk, a feladványok száma tehát véges (motiváló erő lehet az a kitűzött cél, hogy minden kvízt maximális pontszámra teljesítsen az egyszeri jelnyelvtanuló). Azonnali visszajelzést nyújt az alsó sor, ahol megjelenik, hogy a válaszunk helyes-e, illetve azt is megmutatja, hogy az összes válaszunkból mennyi volt a helyes.

Egy pillanatkép a lejátszás megnyomása után:



Látható, hogy mindegyik kis képernyőt tetszés szerinti ideig nézegethetjük, hiszen folyamatosan ismétli a sort, a megoldásokat pedig a kis üres mezőkbe kell beírni.


4. A mysmarthands.com fő célközönsége a gyerekek, de ne érezzük ezért azt, hogy ki kell hagynunk a sorból. A dizájn valóban inkább cuki, mint komoly, de ez akár jól is eshet a sok lényegretörő stílusú oldal után. Az weblap saját daktilgyakorló felülete ITT található. A kezelése egyszerű:

Your score: elért pontszámod
New word: új szó
Replay: újra
Check: ellenőrzés
Maximum number of letters?: Betűk maximális száma?
Any: Bármennyi
Set your speed: Állítsd be a sebességed!
Slower: Lassabban




5. Végezetül egy inkább kedves, mint hasznos oldalt mutatok: a soundkeepers.com lehetőséget ad arra, hogy a megadott, beírt szavakból egy összefüggő kézjelsort alkossunk. Használhatjuk mindenféle üdvözlőlapokhoz, honlapokhoz, oldalakhoz, stb. IDE kattintva találjuk az oldalt, el lehet vele bíbelődni, ha szeretünk vizuálisan tanulni. 
Így néz ki, amikor éppen munkát adunk a gépnek:





Íme pedig a végeredmény!




Ezzel kívánok jó gyakorlást, böngészést minden kedves olvasónknak!