2014. március 16., vasárnap

Kis online ASL tanfolyam - "Sign Language Basics"


A nagy videómegosztón számtalan olyan feltöltött anyag akad, ahol az amerikai jelnyelv (ASL, American Sign Language) alapjait mutatják be, magyarázzák. Nem csoda, hiszen az Egyesült Államokban a jelnyelv jóval elterjedtebb, mint nálunk, ebből következően többen is tanulják. A tanításra már kevesebben vállalkoznak, de még így könnyű eltévedni a "jútyúb" ASL- videóinak útvesztőjében. Számtalan házi felvétel készül a lelkes jelnyelvhasználók jóvoltából, de kevés olyan van közöttük, amelyik valóban kellemes a szemnek, adott esetben pedig a fülnek is, és alkalmas az online tanulásra. Hosszú évek szörfölgetése után akadtam egy olyan sorozatra, amit szívesen nézegetek, és akár ajánlanék is másoknak. Hogy miért?
  1. Láthatóan nem "home video", vagyis nincs benne sem a hátul elsuhanó cica vagy nagymama, sem a szemben lévő ablak vakító fénye, a kamera pedig nem mozdul be a jelelés minden dinamikusabb mozdulatára. Egyszóval stúdiófelvétel.
  2. A rövid, átlagosan másfél perces videók jól tematizáltak és lényegre törőek, ezért könnyű megjegyezni, miről is van szó bennük. 
  3. Minden fejezet először elmagyarázza, mi a kulturális háttér, és csak ezután vezeti be a kapcsolódó legfontosabb jeleket, mondatokat. 
  4. A jelelés maximálisan követhető sebességű, ezen kívül angol hangzó tolmácsolás és bekapcsolható angol felirat is segíti az angolul legalább egy kicsit tudó tanulni vágyókat.

És hogy ne csak a levegőbe beszéljek, íme egy lecke a sok közül. Téma: az etikett.A jelelő, Rachel Berman siket, a Gallaudet Egyetem (híres, kifejezetten siketek képzésére specializálódott egyetem, Washingtonban) audiológia szakos egykori tanulója. 

Aki kedvet kapott a gyakorláshoz, keressen rá a "rachel berman sign language" szavakra, és számos lejátszási listát talál majd.