2015. december 16., szerda

"Érezd az erőt!" - a tapintható Star Wars fesztivál


Peterborough, az Egyesült Királyság egyik városkája beírta magát a Star Wars rajongók történelemkönyvébe. Itt zajlik ugyanis, immár harmadik éve, az az interaktiv kiállitás, ami a fogyatékossággal élők számára elérhetővé , kézzel foghatóvá teszi a "Csillagok háborúja - élményt".

Képernyőfotó: https://www.youtube.com/watch?v=DpywdCcvqGI
A Feel The Force Day, vagyis az "Érezd az erőt - nap" 2013-ban került először megrendezésre. Egy olyan, színes-szagos-tapintható, interaktív kiállítás, ahol a Star Wars szereplői (vagyis a kosztümös hasonmások) és helyszínei élőben is megtapasztalhatóak. Eredeti célja az volt, hogy siketvakok számára is kézzelfoghatóvá tegye a filmet. 


Képernyőfotó: https://www.youtube.com/watch?v=DpywdCcvqGI
A siketvak Jimmy, és segítője, JJ ihlették a fesztivál megrendezését.
JJ tíz évvel ezelőtt kezdte el mesélni Jimmy-nek a film sztoriját, aki nagy rajongóvá vált, mára szinte kívülről tudja az egészet. Innen jött az ötlet, hogy Jimmy akár alaposabban is megismerhetné a szereplőket.

JJ és Jimmy, a Feel The Force Day ihletői
Ezért a szervezők termet kerestek, jelmezeket és kosztümöket szereztek, majd meghívták azokat az ismerősöket, akiknek a szereplők megérintése, megszagolása valódi, hiánypótló élményt jelenthet. A dolog olyan jól sikerült, hogy a várt, kb. 20 ember helyett 400-an vettek részt az eseményen. Ez a szám évről-évre nő(tt), siketvakok mellett már vak, értelmi fogyatékos, mozgássérült személyek, beteg gyerekek is megtapasztalhatják, milyenek a filmszereplők életnagyságban. Mára a rendezvény tovább bővült, hogy a Csillagok háborúja mellett más népszerű filmek szereplőivel is ismerkedhetnek a látogatók, vagy akár szuperhősök bőrébe is belebújhatnak.

Képernyőfotó: https://www.youtube.com/watch?v=DpywdCcvqGI
Ilyen volt a 2015-ös rendezvény. Lesz jövőre is :-)