2014. augusztus 18., hétfő

Fülöp-szigeteki jelnyelvi szótár


Bevallom, ha fülöp-szigeteki témájú kérdést kapnék valamilyen műveltségi vetélkedőn, valószínűleg nem sok nyereményt vinnék haza. Ehhez mérten, a jelnyelvükről sem tudtam semmit, egészen eddig. Véletlenül akadtam egy fülöp-szigeteki online jelnyelvi szótárra, ITT

Az oldalszerkezet emlékeztet a magyar Hallatlan-ra, de még sokkal kevésbé letisztult, és a jelkincse is jóval kisebb, 538 kifejezést tartalmaz. A jobb felső sarokban az angol és a filippínó (tagalog) nyelvek közül választhatunk. Úgy tűnik, a külföldi olvasók a célközönség, mert filippínó nyelven (kíváncsiságból kattintva) egyelőre sokkal kevesebb, 112 kifejezés van feltöltve. 


Érdekes, hogy a "Helyek" (places) kategóriában a 8 kifejezés közül az egyik Magyarország, a "Személyek" (Person) kategória alatt pedig ott találjuk a magyar emberek szókapcsolatot is (Hungarian people). Talán mégsem állunk annyira távol egymástól, mint gondoltam? Hozzá kell azonban tenni azt is, hogy a filippínó verzióban már egyáltalán nem szereplünk.

http://filsign.com/en/szavak/kategoria/12

A nálunk is szokványos kifejezések mellett pár klasszikusabb elem is megtalálható, mint a favágás (chopping wood) és kenyérsütés (making bread), de nem hiányoznak a modernebb szavak sem, mint a Camfrog/Webcam, lift (elevator), landolás (landing), terhességi teszt (pregnancy test). Elég sok, kereszténységre utaló fogalmat találunk; a Wiki szerint a lakosság 83%-a római katolikus, tehát nincs is miért csodálkozni a feltámadás (resurrection), templomi tömeg (church mass), Paradicsom (Paradise), püspök (bishop) szavak jelenlétén sem.

Kis adalék, hogy az ország összesen 7107 szigetet foglal magába, és ennek csak bő 11%-a lakott. Próbálkozhatnánk a lakosság száma alapján megbecsülni a jelelők számát, de nem ajánlatos: igaz, hogy a szigetállam népessége több, mint 87 millió fő, de ez a népesség kb. 800 sziget között oszlik meg. A jelnyelvhasználók számáról nincsenek adatok, egyedül a siketek számáról volt egy 1986-os becslés, miszerint akkor kb. 100.000-en voltak. 


És akkor jöjjön még néhány konkrétum.


FSL jelek képekben: 

hazamegy, halló, iskolázatlan, ablak minimalizálás (számítógépen), lemerülő akkumulátor 

Fülöp-szigeteki jelek
Forrás: http://opinion.inquirer.net/files/2012/12/sign-language.jpg

FSL filmen: (kattintásra megnyílnak)

  • Üdvözlések, és alapvető kommunikációs fordulatok: Helló, Hogy vagy?, Jól. , Hány éves vagy?, Hol laksz?, Jó reggelt!, Jó napot!, Jó estét/éjt!, Kérem/Kérlek, Elnézést, Boldog új évet!, Boldog karácsonyt!, Boldog Valentin-napot!, Gratulálok az érettségihez! (szó szerint: "boldog érettségit"), Boldog évfordulót!, ünneplés, Köszönöm!, Szívesen!


  • A jelnyelv népszerűsítése fülöp-szigeteki módra (táncolós-jelelős): I love FSL