2015. június 17., szerda

Akaratlan faragatlan


Ugye senki sem szeretne egy kedvesnek szánt gesztus miatt bajba kerülni? Pedig külföldön ez is megeshet, ha az ember nem ismeri, mit jelentenek más nemzeteknél azok a kézformák, amelyek nálunk barátságosnak számítanak. Elég egy más irányba fordított tenyér, egy eltérő mozdulat, és máris kész a sértődés...

Itt a segítség: mire figyelj, ha nyaraláskor a gesztusokra kell hagyatkoznod. Hogy Te ne légy akaratlan faragatlan!


1. LIKE 

Ez a jól ismert jel szinte mindenhol annyit jelent, "OK", "nagyszerű", "nagyon jó".

Ugyanez Bangladeshben, Iránban és Thaiföldön körülbelül olyan, mintha a középső ujjadat nyújtanád ki. (A forrás nem említi, de gondolom, hogy a jelentéstartalmat egy felfelé irányuló mozdulat is kísérheti.)
2. ROCK'N ROLL


Ami nálunk a rockkoncerteken fejet rázó fiatalok elengedhetetlen "kelléke", az a kezet magunk felé fordítva Kubában, Brazíliában, Olaszországban, és még néhány mediterrán országban az ördög szarvaira utalva szexuális jellegű inzultus. 3. GYŐZELEM!


Az USÁ-ban és Kanadában ismert V-betű, az angol "victory" szóra utalva sikerre, győzelemre utal. 
Ugyanez a jel, befelé néző tenyérrel kivitelezve, egészen mást jelent az Egyesült Királyságban, Ausztráliában, Új-Zélandon, és Dél-Afrikában: a gesztus alkalmazója egy önmagával végzett szexuális aktusra szólítja fel azt, akinek a jelzés szól4. FITYISZ


Hazánkban ez a gesztus leginkább a gyerekekkel való incselkedés eszköze, egyfajta játék, amikor azt mondjuk, "fityisz az orrodra". Máshol termékenység-szimbólum, és a jó szerencsére utaló gesztus. 
Ám Görögországban, Indonéziában, Törökországban, Oroszországban, egyes balkáni országokban, és Kínában a 3. pontban bemutatott gesztus negatív jelentésével egyenértékű. 5. JÓ!

A magyar jelnyelv "JÓ" jelére hasonlító gesztus az USÁ-ban is ugyanezt jelenti. 
A latin-amerikai országokban, Franciaországban, és Németországban ez a kézforma kifelé nyitott tenyérrel trágár kifejezés, inzultus. 6. SZIA!


A felemelve nyitott tenyér nálunk és sok más országban az ötös számra, az integetésre, és az "állj" kifejezésére használatos.
Ha Görögországban, Pakisztánban, vagy az Egyesült Államokban a lenti ábra szerint a másik felé nyitod a tenyered, átkozódást, trágár felszólítást jelez. 7. SZORÍTOK!

Nagy-Britanniában és az USÁ-ban az alábbi gesztussal kívánnak egymásnak sok szerencsét az emberek. Emlékeim szerint a magyar gyerekek is használják fogócskázáskor ezt a kéztartást, a "csuri" szó kimondásával együtt olyasmit jelent, hogy az illető éppen védelmet élvez a fogótól. 
Vietnámban a magunk felé fordított tenyérrel mutatott változat viszont obszcén gesztus, nem ajánlatos a használata.  


Képek forrása: ITT