2015. október 11., vasárnap

Afrika: Patrick új világa


Patrick 15 éves, siketként született, Észak-Uganda egy távoli részén, ahol nincsenek siket gyerekekkel foglalkozó iskolák. Patrick még soha életében nem beszélgetett senkivel. Az apja, Charles foglalkozik vele. Csak nagyon alapvető gesztusokkal képesek kommunikálni. 

"Ha így beszélnék hozzá, mint most, nem érti. De ha rámutatok, hogy hozza a kapát, kimegy a kertbe." - meséli az apja.

Forrás: http://www.orijinculture.com/

"Itt ülünk, és a jelenlétében beszélünk Patrick-ról. Hiába néz minket, nem érti, amit mondunk. Illetlenségnek tűnik, de Patrick egész élete ilyen. Ám van itt valaki, aki ezen változtatni akar. Raymond maga is siket, és jelnyelvet tanít." - mondja a riporternő.

Nézd meg a folytatást a videón!
A feliratok fordítása (folytatás)

Raymond: - Régen én is pont olyan voltam, mint ő. Nem tudtam jelelni, csak egyet tudtam, elbújni félelmemben.

Riporternő: - Tulajdonképpen ez Patrick élete; az apja rámutat arra, amit meg kell csinálnia, és ha kész, a fiú visszamegy a kunyhójába, hogy egyedül töltse a nap hátralévő részét. 

Patrick sorsa nem szokatlan. Afrika dél-szaharai részén a siket emberek nagy részét soha nem tanították jelelni. Mivel nem tudnak másokkal kommunikálni, saját elméjük foglyai lesznek. 
Raymond gyerekként, egy maláriafertőzés következtében lett siket. Hat hónappal ezelőtt a fővárosba utazott egy intenzív jelnyelvi képzésre. Most visszatért a falujába, hogy valami olyat hozzon létre, ami itt még nem volt: most először jelnyelvtanfolyamot fog indítani.
  • "Raymond, izgulsz?"
  • "Nem, nem izgulok. Boldog vagyok, hogy hamarosan siketek jönnek ide tanulni."

Két óra van, megérkeznek az első siket diákok... és az óra elkezdődik.
  • "Az óra már megy, de Patrick még nincs itt, és attól tartok, hogy az apja nem tudta meggyőzni, hogy elmenjen otthonról."

Pár perccel később megérkezik. 

/Képek az óráról/

  • "Patrick átalakulása lenyűgöző. Nem tudom elhinni, hogy ez ugyanaz a fiú, akivel tegnap találkoztunk."

Újabb siket tanulók jönnek. Többen mérföldeket gyalogoltak, hogy itt lehessenek. Van itt kilencéves kisfiú, és nyolcvan éves néni is. Az óra vége előtt mindenki kiáll a többiek elé. A többiek megszavazzák, hogy mi legyen az új (jelnyelvi) neve. 
Forrás: http://www.channel4.com/programmes/unreported-world/videos/all/patrick-speaks
Ez Patrick új jelnyelvi neve, ami élete végéig elkíséri majd. És ezzel át is keresztelték egy teljesen új világba.


FOLYTATÁS KÖVETKEZIK!