2015. október 15., csütörtök

Kitekintés - dizájn a fogyatékossággal élőkért


A napokban az Iparművészeti Múzeumban jártam, az időszakos kiállításokonŐrömmel tapasztaltam, hogy nem csak a kiállítás akadálymentes, de a kiállított, formatervezési díjnyertes tárgyak között is van több olyan, ami kifejezetten a fogyatékos emberek speciális igényeit igyekszik kiszolgálni. 
Néhány  példa:

1. Alternatív öltözékkollekció: az egyes fogyatékosságokhoz jellegzetes szokások is társulhatnak, mint például az összekuporodásra, elbújásra, vagy gyűjtögetésre való igény. 
Ezek a ruhadarabok segítenek, hogy a viselője kényelmesen tegye mindezt: a becipzárazható kapucni mögé el lehet bújni, a gyűjtögetőmellény hatalmas, mellkason elhelyezett első zsebébe sok apróbb és nagyobb tárgy belefér, a kucorodós pulcsi alá pedig nem csak a felsőtest, hanem a felhúzott lábak is behúzhatóak. Magyar tervezés!

"Alternatív öltözékkollekció", az Iparművészeti Múzeum kiállítása (1. Fotó)

2. ONE-control: többfunkciós, könnyen kezelhető távirányító, amelyen összesen csak egy gomb van. Ezzel az egy kapcsolóval irányítható több elektromos eszköz is, például lámpák, televízió, csengő, orvosi műszerek. Többféle fogyatékosság esetén is jól használható, legyen az testi vagy/és szellemi, a különböző modulokból összeállítható egy saját igényekre szabott rendszer. Ez egy uruguay-i projekt eredménye.

"Többfunkciós távirányító", az Iparművészeti Múzeum kiállítása (2. Fotó)

3. Sorvezető-szenzoros ösvény: elsősorban a látássérültek hasznára váló projekt. Egy spanyol dizájnercsapat olyan tanösvényt tervezett és kivitelezett egy történelmi parkban, ahol a kert felfedezését sorvezető, a fontos helyeket felemelkedő fémkorlátok segítenek észrevenni. Emellett "érzékszervi megfigyelő pontokat", vagyis kis asztalkákat helyeztek ki, ahol a környezetet bemutató termények, levelek, szirmok vannak, ami évszak és helyszín szerint változtatható. Az asztalok és az információs pontok akadálymentesek.

"Sorvezető-szenzoros ösvény", az Iparművészeti Múzeum kiállítása (3. Fotó)

Szuper ötletek, remélem, szélesebb körben is elterjednek, és sokak életét teszik majd kényelmesebbé, színesebbé! A földszinti kerengőben található, kortárs formatervezéssel kapcsolatos kiállítás november 15-ig tekinthető meg.