2015. november 2., hétfő

Tesztüzem - interaktív jelelős e-book


Korábban esett már szó a blogon a babajelelésről: Zentai Katával készítettem interjút a halló babák és szüleik kommunikációját segítő módszerről, a babajelbeszédről. A módszer a jelek megtanításával és alkalmazásával segít, hogy a még nem, vagy akár a már beszélő babák és szüleik jobban megértsék egymást, ezáltal közelebb kerüljenek a másikhoz. 
A módszer az ASL jeleit használja, a szókincs a babák mindennapjait jelentő tevékenységek, tárgyak körül forog. Mivel itt a baba-szülő kapcsolat a lényeg, a szülők akár egyéni jeleket is használhatnak. (Az ASL tehát nem kötelező, inkább amolyan iránymutató.)


Az alapvető jelek gyakorlásához született pár hasznos segédanyag is, könyv, és interaktív e-book formájában. Ez utóbbi egyelőre almás készülékekre elérhető. 

Nézzük, hogy is néz ki a valóságban az első kötet!


A fő téma a gyerekek kedvenc játékai. A szerkezet egyszerű, így könnyen kezelhető: minden oldalon egy-egy altéma található, pici kétsoros verssel, a kis jel-rajzok megérintésével pedig rövid videóbejátszás nyílik meg, és egy mosolygós anyuka élőben is megmutatja, hogyan kell a jelet kivitelezni. 

Háttérzene, és felolvasó funkció is bekapcsolható. Aranyos részlet, hogy minden oldalnak van egy interaktív, animált változata, amivel a baba is elmolyolhat. 
(Egy kicsit több animációt elbírt volna, de ez nem von le az e-book értékéből és hasznosságból /használhatóságból.)


Nekem személy szerint tetszik az, hogy a videók nem steril környezetben, hanem valódi helyszíneken, tényleg életszerű (test)helyzetekben mutatják meg, hogyan tudunk a mindennapi közös tevékenységek során a baba látómezejébe kerülni, a figyelmét felhívni. 
Nem egyszerű feladat ez annak, aki éppen csak ismerkedik a jeleléssel, pláne egy izgő-mozgó csemete mellett. 

Ha tehát  valakit érdekel a téma, és van hozzá eszköze, érdemes letölteni az alkalmazást. 


Sőt, egy most futó nyereményjáték keretein belül, ha november 5-ig játszol, meg is nyerheted