2016. február 8., hétfő

Super Bowl és a jelnyelv


Alig pár napja, 2016. február 7-én startolt a Super Bowl, az Egyesült Államok profi futballcsapatainak - természetesen amerikai foci - legrangosabb bajnoksága, immár ötvenedik alkalommal. 

Az esemény idén jelnyelvi szempontból is érdekes: a megnyitón a himuszt nem csak Lady Gaga énekelte, hanem Marlee Matlin, siket színésznő is kivetítőn jelelte vele együtt. 
Marlee Matlin jeleli, a háttérben Lady Gaga énekli az Egyesült Államok himnuszát
(https://pbs.twimg.com/profile_images/696624182956838912/Z-rzWLZG.jpg)


Üröm az örömben, hogy a kivetítő - és vele együtt a jelnyelven előadott himnusz - csak a stadionban volt látható, a televíziós közvetítésen nem... ami különösen azért érthetetlen, mert a tavalyi megnyitón meg tudták oldani a tévéközvetítésben is a "bal felső sarkot".

Azért így sem maradtunk le teljesen az eseményről: a színésznő saját fb oldalán megosztotta a stadionban készült videót, ahol ugyan kevésbé jó minőségben, de megnézhetjük a produkciót! --> Katt IDE a videóért!

A jelnyelv és a siketek tehát jelen vannak az amerikai futballban. Derrick Coleman például profi siket játékos, reklámspotot is készítettek vele ennek kapcsán, a jelnyelvi tolmácsolt verziót meg is nézhetitek.


Ezen kívül jelnyelvi reklám is készült a Super Bowl-ról, egy hagyományos siket vicc alapján, 2008-ban: "Bob háza"Két siket barát meccset nézni indul a barátjukhoz, Bob-hoz. A házszámot azonban elfelejtették... Hogyan találják meg a sötét utcán a szintén siket Bob lakását, miközben - valamiért - nincs mobiljuk? A reklámból kiderül.