2016. december 30., péntek

Siketbarát ünnepekNagyobb ünnepek idején összegyűlik a család apraja-nagyja. Közös ebéddel vagy vacsorával, koccintással, játékkal, beszélgetéssel töltjük az időt. Alapvetően jó dolog, ha együtt a család, de azért valljuk be, sokszor nehéz a szokásosnál több ember jelenlétét tolerálni, a rengeteg ingert és információt feldolgozni. 

És akkor képzeljük el ugyanezt hallássérültként, egy átlagos halló családban:  egyszerre beszélő emberek, turbó-szájról olvasás, esetleg a hallókészülék által felerősített háttérzajokkal megspékelve.


Családként igazán megtehetjük, hogy odafigyelünk, és megpróbáljuk a közös ünnepet mindenki számára élvezhetővé tenni. Hogyan lehet egy családi ebéd vagy összejövetel "siketbarát"? 
Erről szól a mai fordítás, a brit National Deaf Children's Society honlapjáról (néhány megjegyzéssel, *-gal jelezve).  

Családi vacsora (kép forrása)


"Siket fiatalokkal és szüleikkel való beszélgetésekből tudjuk, hogy az ünnepek, a családi és baráti összejövetelek nehézséget is jelenthetnek a siket gyerekek és fiatalok számára - legyen az karácsony, egy szülinap, vagy bármilyen más alkalom. A gyerekek könnyen érezhetik úgy, hogy kimaradnak - oda a megszokott rutin, ha nem eléggé odafigyelő emberekkel, vagy zajos, túlzsúfolt helyzetekben töltenek időt. 

Étkezés  


Használj terítőt - segít elnyelni az evőeszközök csörgését. (*A hallókészülék nem csak a beszéd hangjait, de gyakran az egyéb zajokat is felerősíti. Már az is segítség, ha egyel kevesebb van belőlük.)

Gondold át az ültetési rendet - vajon a hallássérült családtag mindenkit jól lát a szájról olvasáshoz, a jeleléshez? Egy kerek asztal a legjobb, úgy mindenki tisztán láthatja egymást. 

Egyszerre csak egy ember beszéljen. 

Ne beszélj teli szájjal, vagy takard el a szád, amikor beszélsz.

Ha jelelsz, időnként tedd le az evőeszközt. 

Figyelj oda arra, hogy a siket rokon talán jobban szeretné előbb megenni az ételt, és csak azután akar beszállni a beszélgetésbe. Nem feltétlenül evés közben akarja követni a párbeszédet.


Tudasd vele, mi a beszélgetés témája - így könnyebben tudja követni az eseményeket. 


Ha étteremben esztek, válassz egy csendesebb, elszigeteltebb helyen lévő asztalt. (*Tudod, a háttérzaj, meg az azt felerősítő hallókészülék...)

Az éttermekben a várakozó pincérek gyakran kezdeményeznek beszélgetést, amiből a hallássérült családtag kimaradhat. Állj készen arra, hogy tolmácsold, mit mondanak!

Bátorítsd a gyereket, hogy ő kérjen magának a pincértől vagy a vendéglátótól, amit szeretne - igyekezz nem helyette rendelni.

Ha lehet, olyan helyen egyetek, ahol az étlapon átlátható gyerekmenü van - erre könnyen rá lehet mutatni, és úgy rendelni.


"Gyerekmenü van?" (kép forrása)


Barátok és család 


Beszélgess előre azokkal a barátokkal és családtagokkal, akikkel majd találkoztok. Emlékeztesd őket, hogyan tudják segíteni a siket családtag beilleszkedését. (*Ami neked egyértelmű, nekik nem feltétlenül az, úgyhogy nyugodtan adj egy pár tippet.)

Bíztasd őket, hogy frissítsék fel a jelnyelvtudásukat. Ha csak megtanulják ledaktilozni a nevüket, vagy pár, ünneppel kapcsolatos jelet, már az is rengeteget jelent egy siket kisgyereknek. 


Jelelő család (kép forrása)

Háttérzaj

Halkítsd le, vagy kapcsold ki a zenét beszélgetés, vagy evés közben. 
Kérdezd meg a hallássérült családtagot, hogy a háttérzene zavarja-e, nem nehezíti-e meg a kommunikációt.


Kép forrása

Világítás 


Legyen egy erősebb fényű, és több kisebb fényű lámpa vagy gyertya is, hogy mindenki arca jól látható legyen. 

Nem vagy biztos benne, nincs-e túl sötét a szájról olvasáshoz? Kérdezz rá, milyen világítás lenne a legjobb. 

Inklúzió (kép forrása)

Siket gyerekek és fiatalok inklúziója


Kapcsold be a feliratot, ha közösen filmeztek. 


Mielőtt valamilyen előadásra mentek, hivd fel a helyszínt, hogy milyen felszereléssel rendelkeznek - pl. indukciós hurok, fejhallgató, stb.  (*Esetleg be lehet tervezni egy jelnyelvi tolmácsolt előadást is!)


Karácsonykor vagy más ünnepségeken, adj neki is feladatot, mint például az édességek vagy az ajándékok kiosztása. 


Ha felhívjátok a családot, használjatok videótelefonos alkalmazást (Skype, Facetime, stb.), hogy a siket családtag is csatlakozhasson.

Ha a rutintól eltérő programotok - koncert, étterem, vendégség - lesz, szólj róla előre.  

Karácsonykor a közös játék is remek alkalom a siket gyerekkel való közös élmények szerzésére. De figyelj oda, hogy a hangokra, hallásra ne legyen nagy szükség benne. 

Családi társasozás (kép forrása)

...És egy szó a szakállról


Egy dúsabb szakáll nagyon meg tudja nehezíteni a szájról olvasást a siket gyermek számára, mivel nem látja jól tőle a száj mozgását. Ezért a nagy találkozás a Mikulással nem feltétlenül olyan nagy öröm számára, mint várnád. Válts pár szót a szervezővel, hogy tudnak-e tenni valamit a dolog érdekében: viselhetne-e esetleg a Mikulás kisebb, vagy jobban megnyírt szakállt."Matt Daigle: That Deaf Guy

Mikulás: Ho-ho-hó! Mit szeretnél karácsonyra?
Kisfiú: Hogy borotválkozz meg!
Mikulás: Megborotválkozni?
Kisfiú: Igen, úgy apukám tudna a szádról olvasni.


Forrás: National Deaf Children's Society (Nagy-Britannia) honlapja